(איוב ה, יג) "לוכד חכמים בערמם, ועצת נפתלים נמהרה". פירוש, חכמים שהן חכמים בהנהגה, ולא ידרכו לעשות דבר מן הדברים במקרה וכפי העולה על רוחם כמו הפתי; אבל יערימו במחשבתם לשקול הדבר במאזני חכמתם כיצד נכון לעשותו. ואחר שישלומוהו כפי ארחות חכמתם בשכל ובבינה אז יסכימו לעשותו. ויתבאר בבית השלישי בעז"ה שעל ההסכמה ההחלטות שאחריה מעשה, יפול שם "עצה". וכמו שרמזנו למעלה (חדר ג' חלון ג'). ובספר "מעין גנים" יתבאר בעז"ה שעל התשוטטות מחשבת החכמה בדבר מן הדברים יפול שם "ערמה". וגם זה רמזנו עליו (חדר ט' חלון ז'). ויש חכמים שאינן בעלי הערמה. וה"ערמה" סגולה גדולה בנפש והחכם שעושה מעשה מן המעשים, פתאום בלי הערמת מחשבתו, אין פלא שילכד במעשהו. כי כל הנעשה במהירות הוא סּכלות. אבל הפלא שהחכם בהערימו על הדבר, ילכד בעָרְמוֹ. והעצה שיקח אחר הערמה, תהיה עצה נבערה מדעת כמו עצת הנפתל העקש. ואמר אליפז שכמו כן יעשה השם ב"ה לעתים, ויסבב שגם החכם ילכד בערמו, ותהיה עצתו נמהרה כעצת נפתלים עקשי הלב, ויהיה כן בעת העונש. ואם נגזרה גזרה בעבור עונות ופשעים קדומים ויתחדש מקרה בהשגחת השם ב"ה, ויבקשו עצה מחכם, הנה עצתו תהיה נמהרה אעפ"י שֶׁהֶעֱרִים עליה כפי חכמתו. כמו עצת יונדב לאמנון והיה חכם מאד, ונתן עצה נמהרה כעצת נפתל כמבואר למעלה (חלון ו'). ודומה לזה אמר בפסוק שלפניו (איוב ה, יב) "מפר מחשבות ערומים ולא תעשנה ידיהם תושיה". ויתבאר בבית השלישי ובספר "מעין גנים". גם הכתוב הזה יתבאר שם בעז"ה.
(ישעיה מד, כה) "משיב חכמים אחור, ודעתם יסכל". פירוש, "חכמים" בהנהגה והם בעלי העצה הטובה, ובחֵפֶץ השם ב"ה משיב אותם לאחור. והוא דרך משל. כי החכמה פָּנִים, ונגד עיני לב החכם. ובעיני חכמתו יראה את הנולד בכל דבר ויגיד לאיש מה יעשה. ומלת "אחור" על ההסתר במקום אין רואה, כשמסתתר חכמתו ולא ימצאנה. וכדרך (קהלת ז, כד) "רחוק מה שהיה ועמוק עמוק מי ימצאנה?" ומבואר למעלה (חדר ה' חלון י'). וכדרך (משלי כט, יא) "וחכם באחור ישבחנה" וגם זה מבואר (חדר ד' חלון ח'). והנה יסכל דעתם וידברו סּכלות, ודומה לפסוק (איוב ה, יג) "לוכד חכמים בערמם". וקודם לכן אמר (ישעיה מד, כד-כו) "אנכי יי' עושה כל, נוטה שמים לבדי, רוקע הארץ מאתי. מפר אותות בדים וקוסמים יהולל, משיב חכמים אחור וגו'. מקים דבר עבדו ועצת מלאכיו ישלים, האומר לירושלים תוּשָׁב". כלומר אני דברתי ביד עבדי הנביאים להושיב ירושלים, ולהחריב בבל. וכן אקים את דבריהם ולכן לא תשמע לדברי בדים החוזים בכוכבים ומגידים להיפך. כי אני נטיתי השמים ואפיר אותותם. וכן לא תשמע לקוסמים במזלות ובמלאכת השמים כי אני מהולל אותם. גם את החכמים אני משיב אחור ומסכל דעתם. ולכן כל מי שיאמר ויפחיד אתכם אל תשמעו לו, רק האמינו בדברי הנביאים השלוחים במלאכות ה'. כי דברם ועצתם אקים ואשלים. ויתבאר ענין זה עוד בחדר הסמוך בעז"ה:
הצגנו בחדר זה חמשה כתובים שנזכר בהם לשון חכמה. ונראים בתחלת המחשבה כסותרים את היסודות שיסדנו על הנחת לשון חכמה. ופרשנום היטב למען יבקע כשחר אור האמת. וְיִּוָדַע כיום, שגם הם הולכים הלוך על הסדר הנכון. ויותר מאלה לא מצינו בכל המקרא. ונשלם הכונה שֶׁכִּיוַנְנוּ לבאר בחדר זה: