על דבר מלוא החובה והמצוה, ותנאיה בעת הסכנה ראה מערכת התורות (פרק ט׳) ופה נעיר רק על איזה דברים. — חכמינו ז״ל בין הדברים השונים, שיורו אותנו אדות ענינים כאלה, שהמה אסורים מפני הסכנה, צוו: כי אסור הוא לשתות משקים מגולים במקומות שיש נחשים, ובכל מקום אסור הוא מפני הסכנה: אכילת בשר ודגים המבושלים יחד, גם לבלי אכול בשר ודגים אחד אחר השני מבלי נקיון הפה. המה יזהירו אותנו מזעת אדם זולת זעת אפים — לבלי לקחת בפה איזה מטבע העוברת בידי אדם. — לבלי תת היד תחת חלל השחי, פן נגעה היד במצורע או בסם רע. לבלי הניח ככר לחם תחת השחי מפני הזעה — לבלי לכת תחת חרבת קיר נטוי, או על גשר רעוע וכדומה — לבלי לשתות מים מהנהר בחשכת לילה או להניח פיו על קלוח המים — לבלי לאכול ביצים ובצלים קלופים שעמדו כה במשך לילה. אסור לאכול מאכלים ומשקים שנפשו של אדם קצה בהם (אל תושיט כוס, אשר שתית אתה, אל רעך לשתות ממנו בטרם נקית את שפת הבלי ע״י שפיכת מעט נוזלים ממנה). אל תאכל מכלים הנועדים לשמוש של גועל נפש, גם לא תאכל בידים מגואלות או על מפות מלאות חלאה וכדומה. כן צוו לנו לבלי השאר בעיר ששמה תשורר מגפה, רק לצאת מן העיר בתחלת המגפה אבל לא בסופה (י״ד קט״ז). גם יזהירו לבלי אכול בשר בהמה, שאכלה דברים המזיקים לאדם או נשוכי נחש וכדומה (י״ד ס׳).
ופן תאמר בלבבך: אם הקנאה, התאוה ואהבת עצמו וכל הדברים הרעים בחיי האדם יוליכו את האדם שולל וירחיקוהו מתעודתו האמתית ויוציאוהו מן העולם, — לכן אשתדל לכבוש אותן במאד מאד, בעשותי תמיד את ההפך מכל אלה, גם למנוע את נפשי מכל הנאת הגוף ולהנזר מכל תענוגות העולם: אישות, הרחבת החיים, עדי ופאר, ולחיות רק ״חיי נזירים״ — אבל הבוחר בדרך כזה בחייו נקרא בשם ״חוטא״, לכן חדל לך רק מהדבר האסור עליך עפ״י התורה והמצוה — ועם המותר לך השתמש בהשכל ודעת, לחזק ולאמץ את גופך, למען יהיה הגוף כלי מחזיק כרכה, — חזק ואמץ, למלאות על ידך את תעודת חייך — ואם תהנה באופן כזה, אזי גם פעולת גופך והנאתך זאת בכונה טהורה נחשבה ׳לעבודת אלקים״, לכן שמור נפשך מאד ושים לבך לכלכל כהוגן את גופך, למען ישאר לך תמיד כלי מחזיק ברכה לשרתך בהיותו בריא וחזק לפעולת חייך. חדל לך מכל דבר, אשר יוכל להזיק לגופך ולהרוס את בריאותו, אף קח לך והשתמש בסדר חייך עם הדברים, שהמה יוסיפו לתת להגוף כח, בריאות, אומץ וחיל.
אכול רק בעת שהנך רעב ושתה עת צמא הנך, וכאשר נדרש לגופך, להפריד מקרבו את החומרים הזרים לו, אל תתמהמה אף רגע מלעשות זאת — אל תאכל עד למותר למלאות הבטן, גם לא לשובע בשלימות. אל תאכל בעת שהנך מרגיש הצורך להפריד מגופך את הרעי ולהסך רגליך, אם תוכל, עבוד איזה עבודה והביא בתנועה את גופך לפני האכילה. אכול את אכלך בשבתך על מקומך, ואחרי אכלך תנוח מעט. אל תמעיט ואל תרבה לישן. שנה במשך שמונה שעות דיה היא להחליף כח — עליך לקבוע את שעת שנתך באופן כזה, כי תוכל לקום תמיד לפני צאת השמש. אל תישן על גבך (פרקדן) ולא על פניך רק על צדך השמאלי. אל תישן תיכף אחרי האכילה, רק עליך לחכות שלש או ארבע שעות. אכול רק מאכלים מבריאים וממאכלים מזיקים אל תטעום מאומה ומבלתי מבריאים טעום רק מעט. עליך, לערוך את אכלך ומלבושך לפי תקופות השנה והמקום, ״העבודה, הזהירות והנקיון״ המה עמודי ומעמידי הבריאות (רמב״ם הלכות דעות ג׳ ד׳ ועוד הרבה). אל תגע ביד לפני נטילת שחרית את הפה, את החוטם, את האזן ואת העין. בבקר בקומך משנתך עליך שלש פעמים, לרחוץ את ידיך, גם ביום עליך לטול את הידים אחרי קומך משנתך (א״ח ד׳), וכמו שהוא חטא ועון, לא לבד להזיק את רעהו בפועל, ואסור גם החפץ והרצון בהשחתתו, הלא היא ״הקללה״ ולחטא ועון נחשבה (ראה מערכת משפטים פרק י״ב), כמו כן מלבד שאסור הוא בהשחתת עצמותך בפועל, כי גם אסור עליך החפץ של ההשחתה בלבדו, לכן אל תוציא מפיך דבר להשחתת עצמותך, ״אל את עצמך״ (ח״מ כ״ז).
וביחוד ועל כלם, אתם בני העלומים, אליכם קוראת התורה : אל תתפרצו ואל תזידו לפרוע פרעות בבריאותכם, בכחכם, בחייכם! חדלו לכם מתאוה ומחמדה — חדלו לכם מקלות דעת וחרף נפש!!, אל תכלו ואל תשחיתו במבוא חייכם את ״לשד״ גופכם, אל תחסרו מכם, בבואכם בימים, חיים בריאים וחזקים וכחות הנפש והגוף, לבל תבלו כאלה נובלת, רק היו חזקים ואמיצי כח בחייכם לפני ה׳.