אם נקרעו קצת וכו'. ומשמע שאם יש אפי' נקב כל שהוא בבית פסול. וכן משמע בא"ר סי' ל"ט סק"ו ע"ש. ואף שיש מבפנים קלף דבוק מה שהסופרים מניחים לחזק את הבית (הנקרא פוטער) לא מהני לדעת הגדולים האומרים לדבק לא טוב. וע' בס' שנות חיים חלק סת"ם הל' תפילין סי' ס"ג שנשאל על זה והשיב לפסול אפי' להמכשירין תפילין משתי עורות. ואף שלפע"ד לדידהו איננו מוכרח. אבל להפוסלין תפילין משתי עורות נראה ודאי להחמיר. וצריכין להשגיח על זה כי שכיח הוא שהקרנות משתחקות ונעשים שמה נקבים:
פסול. בש"ע מבואר דמשום ספיקא אנו פוסלים בכל ענין. וא"כ פשיטא דכל זמן שאינו יכול למצוא תפילין אחרים יניח אלו בלא ברכה:
למעלה מן השיעורין וכו'. הרא"ש הביא תשו' גאון דרצועה ליכא תפירה כלל בגוה אלא גונזה. וכ' ע"ז הרא"ש ומיירי ברצועה המקפת הראש והזרוע דהתם בעי' קשירה תמה אבל הרצועות התלויות למטה לא שייך בהו קשירה שנאמר וקשרתם לאות על ידך והיו לטוטפות בין עיניך דוקא על היד ועל הראש הוא דכתיב קשירה למעוטי קשירה שאינה תמה אבל רצועות התלויות לא שייך לאסור בהן קשירה ותפירה דהא בעי רב דימי למימר דאם לא נשתייר ברצועות אלא כ"ש חוץ לקשר כשרות עכ"ל. ולא זכיתי להבין דבריו הקדושים. ומה בכך דרב דימי בעי למימר גרדומי רצועה כשרה כיון דסתמא דגמ' מסיק ולא היא ודאית להו שיעורא. א"כ כל שיעור הרצועה מסתמא חד דינא אית לה. ואולי כונתו כיון דרב דימי בעי לאכשורי בע"כ דהך שיעורא לאו מדאו' הוא ואין סברא לאסור שם קשירה ותפירה. ומ"מ לפע"ד הנה לשון הגאון שכתב רצועה ליכא תפירה כל"ל בגוה וכו' נראה כונתו דבכל הרצועה ליכא בה תפירה. ובס' התרומה כתב כן להדיא שלאחר שהביא את השיעורים לש"ר ולש"י כתב נפסקה הרצועה ולא נשאר בה כשיעור שפי' לעיל אין לה תקנה וכו'. וכבר כתב הב"י דגם דעת הרמב"ם נראה כן. ובאמת שגם לשון שאר הפוסקים נראה כן. ולכן בודאי אין לברך עלי' אם נפסקה למעלה מן השיעורים. אך אם בצד השמאל נפסקה למטה מהחזה. אף כי לדעת הרמב"ם והש"ע צ"ל עד סמוך לטבור. מ"מ כמן דרוב הפוסקים כתבו עד החזה נ"ל דשפיר יכול לברך עלי'. ופשיטא דמוטב לתפרן מלקשרן כמ"ש בפנים כיון דבתפירה יש מקילין בכל מקום:
מהני להו קשירה או תפירה. כתב המחצית השקל דמ"מ אחר שתפר למעלה משיעור זה צריך אחר שהקיף הזרוע למתח הרצועה עד האצבע האמצעי ולכרוך עליו ג' כריכות ואח"ז יחזור למעלה ויכרוך על הזרוע ז' כריכות דאל"כ מה מהני שיש בו כדי שתקיף וכו' ותמתח וכו' כיון שאינו עושה הכריכה סביב האצבע כ"א בחתיכה הרצועה התפורה עכ"ל. והנה באמת לשון הת"ה והש"ע לא משמע הכי. אבל לדינא לכאורה מסתבר לעשות כן. אמנם ראיתי בס' שנות חיים שו"ת סת"ם הל' תפילין תשו' נ"ד כתב שהעולם אינן נוהגין בזה כהמחהש"ק וכתב לישב המנהג משום דבכה"ג אמרי' כל הראוי לבילה אין בילה מעכבת בו: