טעם. שנהגו לעמוד בשעת שמברכין החודש. דוגמת קידוש החודש שהי' מעומד.*ועי' מגיד תעלומה להגאון הקדוש מוהר"ר צבי אלימלך מדינוב זצוק"ל שכתב וזה לשונו זה עידן ועידנים שהנהיגו לומר קודם שמברכין ר"ח זה הנוסח ונדפס בסידורים. חיים שתמלא לנו כל משאלות לבנו לטובה. ומסיימין בה בזכות תפלת רבים. ואין לזה פירוש וביאור. ונראה שהוא טעות שהי' כתוב בסידורים הקודמים רשום למטה ברכות רב ורצ"ל כמציין. שהתפלה הזאת היא ממס' ברכות והיא תפלת רב (עי' ברכות דף ט"ז) וכאשר בא זה לאיש אשר לא ידע ספר הנה לא ידע פירושן של הדברים והגיה מדעתי בזכות תפלת רבים והוא טעות ע"ש: מ"א סי' תי"ז סק"א.
קונטרס אחרון
בשעת שמברכין החודש. כתב בספר שער אפרים שער י' סעי' ל"ז נכון לידע בשעה שמברכין החודש אימת יהי' המולד. והטעם. לפי שעיקר שם חודש הוא על חידושה של לבנה שהוא המולד. וכן אנו אומרים יחדשהו כו'. ואם לא ידע לא עיכב. והעיקר הוא לידע יום קבועת ר"ח בבירור ע"ש. ועי' באה"ט סי' תי"ז סק"א בשם מנהגים דכשמברכין החודש א"א בקרוב כדי שלא יהא רק כ"א תיבות. כמנין השם של אהי"ה וגימטר' א"ך טוב:
ובענין אם לומר הבאים כשחל ר"ח ב' ימים. כתב בספר לבושי מכלול בקו"א בשם סה"ק בית אהרן דכתב לבנו שיכוין בחודש אלול גם על חודש תשרי א"כ ראוי ונכון לימר הבאים בשעת שמברכין חודש אלול עכ"פ. ור"ת של אלול. "לחיים "ולא "למות "אמן. "לשובע "ולא "לרזון "אמן. "לברכה "ולא "לקללה "אמן. ראיתי בספר אחד:
וראיתי בכתבי הרב הקדוש המפורסים מהר"ש מבעלז זצוק"ל (ראה) וז"ל דהכללות ישראל כיון ששמעו שמברכים ר"ח אלול משימין יראת השם נגד פניהם. הגם שבכל השנה יש לישראל יראה מהבורא ב"ה מ"מ בחודש אלול יש להם יראה כוללת ושופכים הלבבות לפני השם ב"ה. ולכך איתא בכתבי אר"י שאלול עם הכולל גימט' חיי"ם כשישראל יש להם יראה כוללת מהבורא ב"ה בימים הקדושים הללו ושופכים הלבבות לפניו יתעלה ממילא מתברך בשנת חיים. וחיים כולל הכל הן רפואה הן פרנסה שחולה אין חיותו חיות וכן עגום אין חייהם חיים לכך כשישראל שופכים הלבבות לפני השי"ת יתעלה מתברך בשנת חיים. ולכן נקרא זה החודש בשם אלול שתרגום של ויתורו את הארץ ויאללו ית ארעא בכללות ובפרטות הם מאללים את הארצות שלהם. ולכן מתברכים בשנות חיים. ורפואה ופרנסה בכלל חיים:
ובספר דבש השדה כתב שמעתי מאדמו"ר מהר"ש מיעריסליב זצוק"ל דמה שאומרים אחר יחדשהו הקב"ה כו' ונאמר אמן. גם זו היא ברכה בפ"ע. היינו שיהי' בזה החדש בין ישראל רק שמחות וכל טוב וסעודות מצוה. וכל אחד יברך את חבירו שיזכה עוד לשמחות והוא יענה אמן. וכמו כן חבירו יברך אותו על שמחתו וגם הוא יענה אמן. וזהו ונאמר אמן: