במסכת אבות פרק ו' אמר רבי יהושע בן לוי, "והלחת מעשה אלקים המה והמכתב מכתב אלקים חרות על הלחת" (שמות ל״ב:ט״ז) - אל תקרא חרות אלא חירות, שאין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתלמוד תורה עכ"ל. הדבר צריך באור, כי הגם שעדיף לאדם להיות עבד לה' ולא ליצרו או לאדם אחר מכל מקום וכי הוא בן חורין, הלא הוא משועבד לה' כמו שנאמר בויקרא (כה) כי לי בני ישראל עבדים עבדי הם וגו' עכ"ל וביחזקאל (כ) אם לא ביד חזקה ובזרוע נטויה ובחמה שפוכה אמלוך עליכם עכ"ל וכהנה רבות.
ונראה לפרש שהאדם נקרא בן חורין אם עוסק במה שהוא שלו, ולעומת עבד שמה שקנה עבד קנה רבו. וזהו שאמר ריב"ל שאין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתלמוד תורה עכ"ל מלשון עסק שהוא משא ומתן, כי המשא בתורה הוא מה שהאדם לוקח ולומד מאחרים ואילו המתן הוא מה שמחדש בעצמו וככל שמחדש יותר עוסק יותר בשלו ולכן הוא בן חורין. ואין הכונה שצריך לחדש מה שלא נודע מקודם, אלא אפילו כבר חדשו רבים את חידושו, וכמו שאפשר שיהיה לו מטבע אף על פי שאותה צורה של מטבע נמצאת בידי אחרים, אך כל שכן אם זכה לחדש מה שלא חדשו קודמיו. ועל זה מברכים כל יום אשר קדשנו במצוותיו וצונו לעסוק בדברי תורה כי בכוחו של כל אדם מישראל לחדש בתורה תמיד, מי בדברים קלים ואפילו בהבנת פשט לשון הכתוב או דברי אגדה כל שהתאמץ והבין מעצמו, ומי בחמורים, מי במקרא מי במדרש מי בגמרא וכל שכן מי בהלכה.
אודה לה' שהגיעני להוציא לאור שלשה ספרים של תשובות בהלכה אשר בררתי ברוב יגיעה ועמל, ראה חלק אחד לא פללתי והנה הראני אלקים גם את השלישי. הנה נא לא זקנתי לא ידעתי יום מותי, לכן ארשום קצת מהנהגותי בברור הלכה למען יהיו הדברים למזכרת. כשאני ניגש לשאלה חדשה או חמורה אני עובר תחילה על הסוגיות ועל דברי הראשונים והאחרונים ברפרוף גם אם טרם עמדתי על דבריהם, ואחר כך חוזר עליהם בשניה ובשלישית וכו' וכל פעם מדייק יותר. נמצאים אצלי הרבה מספרי הראשונים ואני מנסה לעיין בכולם וכן באחרונים, ומדפדף הרבה וגם נעזר בספרים כמו אור הישר, בני ציון על אורח חיים שנדפס מחדש, גליוני הש"ס, יד תמר על הירושלמי, מרגליות הים, משנת אברהם על ספר חסידים ועל הסמ"ג שכל אלה מציינים מקורות וספרים אחרים. בחלק ג' השתמשתי בתוכנית מחשב בשנים או שלושה מקומות ובחלקים א' וב' אף פעם לא.
לפעמים אני יודע מראש את המסקנה שאגיע אליה, ולפעמים איני יודע אלא שוקל ובודק את הדברים תוך כדי כתיבה, פושט צורה ולובש צורה עד שיוצאת סולת נקיה. בהרבה מקומות שחדשתי בעצמי ואחר כך מצאתי הדברים בספרים כתבתי "וכן כתב פלוני" ואילו במה שראיתי תחילה אצל אחרים כתבתי "וכמו שכתב פלוני". ובהרבה מקומות שחדשתי דבר ולא ראיתיו בספר אחר כתבתיו בסתם, כי אי אפשר לכתוב לע"ד בכל משפט, גם לפעמים תרצתי איזה קושי דרך אגב בלי לציין מה היה הקושי ורק הקורא המשכיל יבחין.
כשאני עסוק בתשובה אני מהרהר בה בחלום ובהקיץ בלכתי בדרך ובשכבי ובקומי, וקם באמצע הסעודה ויורד מעל מטתי בלילה לעיין שוב בספרים או לרשום איזה רעיון, כי היא כאש עצור בעצמותי. זכרה לי אלקי לטובה, והאר עיני בתורתך והנאני מזיו שכינתך בזה ובבא וזכני בבני בנים העוסקים בתורה וזיכוי הרבים, כתפילת עבדך
יהודה-הרצל הנקין בן אברהם הלל שיחי' וחנה ע"ה