" עבדי הזמן עבדי עבדים הם, עבד ה' הוא לבדו חופשי"... (ריה"ל)
אחד מהגורמים המרכזיים למשבר הסביבתי –חברתי בו אנו מצויים כיום הינו המרדף התמידי אחרי השפע החומרי, מרדף המוביל להרס הסביבה, להעמקת הפערים החברתיים ולירידה באושר האישי. דף מקורות זה יעסוק ביום השבת (אחת מתרומותיו הגדולות של עם ישראל לאנושות) כיום של עיצוב תודעה אחרת – של איפוק, אחריות ורגישות לאחר.
דף הלימוד מיועד לצעירים ומבוגרים ללא רקע קודם
(א) וַיְכֻלּ֛וּ הַשָּׁמַ֥יִם וְהָאָ֖רֶץ וְכׇל־צְבָאָֽם׃ (ב) וַיְכַ֤ל אֱלֹהִים֙ בַּיּ֣וֹם הַשְּׁבִיעִ֔י מְלַאכְתּ֖וֹ אֲשֶׁ֣ר עָשָׂ֑ה וַיִּשְׁבֹּת֙ בַּיּ֣וֹם הַשְּׁבִיעִ֔י מִכׇּל־מְלַאכְתּ֖וֹ אֲשֶׁ֥ר עָשָֽׂה׃ (ג) וַיְבָ֤רֶךְ אֱלֹהִים֙ אֶת־י֣וֹם הַשְּׁבִיעִ֔י וַיְקַדֵּ֖שׁ אֹת֑וֹ כִּ֣י ב֤וֹ שָׁבַת֙ מִכׇּל־מְלַאכְתּ֔וֹ אֲשֶׁר־בָּרָ֥א אֱלֹהִ֖ים לַעֲשֽׂוֹת׃ {פ}
שאלות לדיון:
- לאורך תיאור הבריאה כל יום נברא דבר אחר, מדוע לדעתם מופיע התיאור של יום השבת אם לא נברא בו דבר?
- האם לדעתכם בניגוד לגישה המקובלת כן יש "בריאה" ביום השבת?
ניתן להסתכל על תיאור זה של יום השבת כבריאה של "מודל השבת" עם הקדושה והמצוות שבו, ובעיקר החובה שעל האדם לעצור את עשיית השבוע וליצור זמן אחר
שאלות לדיון:
- מה הם שני הנימוקים שיש בפסוקים שקראנו לשמירת שבת?
- לפי שני המקורות האלו איזה "סיפור" מספר לעצמו האדם ששומר את השבת?
- אם כך כיצד מסייעת השבת בעיצוב תודעה סביבתית- חברתית?
חלק שני: לימוד בחברותות
קראו את לקט המקורות המוצגים על השבת וענו על השאלות
- איזה מצב תודעה יוצרת השבת על פי כל אחד מהטקסטים?
- האם מצב תודעה זה דומה למצב שבו אנו שוהים במהלך השבוע?
- כיצד לדעתכם ניתן למשוך מן השבת אל ששת ימי המעשה?
אריך פרום/ השפה שנשכחה (1973)
"העבודה, גם אם יוצרת היא, וגם אם הורסת, הריהי התערבות מצד האדם בעולם הפיסי. המנוחה היא מצב של איזון בין האדם לטבע – אסור לו לאדם לנגוע בטבע, לשנותו בכל דרך שהיא, לא לבנות ולא להרוס דבר. השינוי הקטן ביותר שיעשה האדם בתהליך הטבעי, כמוהו כפגיעה באיזון. השבת היא יום השלום בין האדם לטבע. עבודה מכל סוג שהוא היא סתירתו של אותו איזון עדין בין האדם לטבע. השבת מסמלת את האחדות המושלמת בין האדם לטבע ובין האדם לחברו. על ידי הימנעות מעבודה – דהיינו הימנעות מתהליך של שינוי הטבע והחברה – משחרר עצמו האדם מכבלי הטבע והזמן, אם כי רק ליום אחד בשבוע. היחס בין האדם והטבע והאדם לזולתו הוא יחס של הרמוניה, של שלום ואי התערבות.
מ. גליקסמן
"למען ינוח עבדך ואמתך כמוך, וזכרת כי עבד היית בארץ מצרים ויוציאך ה' אלוקיך משם ביד חזקה ובזרוע נטויה, על כן ציווך ה' אלקיך לעשות את יום השבת". כאן נעשתה השבת מקור וערובה לשוויון בני האדם: "למען ינוח עבדך ואמתך כמוך" (מעין מה שנאמר בחובת אהבת הבריות: "ואהבת לרעך כמוך") עדות חיה ונצחית לתורתה המוסרית היסודית של היהדות. השבת היא סמל הטוב המוסרי, המשפט והצדקה.
ערוך מתוך "ארמון בתוך הזמן"/ אברהם יהושע השל
" כל הרוצה ליכנס לקדושת היום חייב להניח תחילה את המולת החולין של מיקח וממכר סואן, לפרוק מעליו עול עמל שהוא רתום בו, להתרחק מן השאון הצורם של ששת ימי המעשה, מן העצבנות והכעס של הרדיפה אחר נכסים, ולחדול מן המעל שהוא מועל בכך שהוא מבזבז לריק את החיים , חייו שלו.
הוא חייב להפרד מכל מלאכת ידיים וללמוד להבין ולדעת, שהעולם כבר נברא ויתקיים אף בלא עזרתו של האדם . ששת הימים בשבוע אנו נאבקים עם העולם , מפיקים רווח מן האדמה. ביום השבת אנו מייחדים את דעתנו על זרע הנצח השתול בתוך נשמתנו. ידינו נתונות לעולם, ואילו נשמתנו שייכת לאדון העולם. ששת ימים בשבוע אנו מתבקשים למשול בעולם – וביום השביעי אנו משתדלים למשול בעצמנו. "
הרב דוד הרטמן, עשה לבך חדרי חדרים, עמ' 72 -73
שקיעת השמש ביום ו' פותחת פרק זמן שבו פרחי השדה עומדים מול האדם כחברים שווים ביקום. אסור לי לקטוף פרח או לנהוג בו כאוות נפשי. בכניסת השבת הפרח נהיה עצמיות בפני עצמה, שיש לה זכות קיום ללא כל קשר לערך שלו עבורי, האדם. אני עומד בדממה בפני הטבע כלפני חבר לבריאת האל, ולא כלפני חפץ שאוכל לשלוט בו, ואני חייב להתמודד עם העובדה שאני אדם ולא אל. השבת מנסה לרפא את היהירות האנושית של התרבות הטכנולוגית.
הרב אהרן ליכטנשטיין, הגות, ד', יהדות בחברת ימינו
ההלכה מעדיפה ריסון. היא מעדיפה צמצום על התפשטות, היא מוכנה להקריב מידת מרץ ואומץ בחברה לשם יציבות ושלום, להשיג מנוחת הנפש ומנוחת הגוף תמורת מיתון מסוים בכמות החיים, בעיקר בשטח הכלכלי והטכנולוגי. היא שואפת לשפר את איכותם של החיים, ולא רק מתוך מגמות חברתיות, אלא, ואולי בעיקר, לשם עיצוב דיוקנו המוסרי של כל יחיד ויחיד.
בנקודה זו אנו מגיעים למאזן בנפש האדם עצמו, מאזן נפשי בין דרישות האדם לחובתו. מוסר היהדות עומד איתן על בסיס של ריסון, הסתפקות והתאפקות. בלא בסיס זה יהיו לשווא כל האמצעים האקולוגיים שבעולם. ביסודה של כל גישה לבעיית האקולוגיה מוכרחים להיות צמצום התאווה, רגישות לצרכי האחרים - הן לחברה והן ליצורי כפיו של הקב"ה.
בקטעו של הרב ליכטנשטיין- מה הרב טוען לגבי "תפיסת העולם" של ההלכה? האם אתם מסכימים עמו? האם אתם מרגישים כך במהלך השבת שלכם?
הרב ליכטנשטיין טוען שבדומה לשבת שבה האדם נדרש לריסון ולמיתון בעשייה וביצירה כך גם ההתמודדות של החברה האנושית עם משבר האקלים, על מנת להצליח לחיות בדרך אקולוגית מקיימת האדם נדרש גם בתחום זה לצמצום ומיתון.
אנו נדרשים לשאול את עצמנו כיצד דרישה זו מתממשת בחיינו? האם אנחנו צורכים מהטבע רק את מה שאנו זקוקים לו או שאנו משתלחים בו ללא רסן?
נקרא מתוך כתביו של הראי"ה קוק לסיכום
הרב קוק חיבר ספר על דיני שביעית: "שבת הארץ". בספר זה הוא מבאר את הלכות שמיטה ויובל של הרמב"ם. הקדמת הספר כוללת גם דיון בצד הרעיוני של השמיטה. בין השאר כותב הרב על השמיטה דברים אלה:
את אותה הפעולה שהשבת פועלת על כל יחיד, פועלת היא השמיטה על האומה בכללה. צורך מיוחד היא לאומה זו, שהיצירה האלוקית נטועה בקרבה באופן בולט ונצחי, כי מזמן לזמן יתגלה בתוכה המאור האלוקי שלה בכל מלא זוהרו, אשר לא ישביתוהו חיי החברה של עול עם העמל והדאגה, הזעף והתחרות אשר להם, למען תוכל להתגלות בקרבה פנימה טהרת נשמתה בכללותה כמו שהיא....הפסקת הסדר החברתי בצדדים ידועים, מתקופה לתקופה, מביאה לאומה זו, כשהיא מסודרת על מכונה, לידי עלייתה העצמית למרומי התכונות הפנימיות שבחיים המוסריים והרוחניים, מצד התוכן האלוהי שבהם, העומד למעלה למעלה מכל תכסיס וסדר חברתי, והוא מעבד ומעלה את הסדרים החברתיים ונותן להם את שלמותם.
שאלות לדיון וסיכום:
- הרב קוק משווה בין השבת לשמיטה, איזו הסתכלות הוא מציע? האם הפסקת העשייה והיצירה מעלה את האומה או מורידה אותה?
- לפי הבנתו מה מטרת השמיטה? מה הקשר בין שבת ושמיטה?
- מה לדעתכם הייתרונות הסביבתיים ואישיים ביחס לתרבות הצריכה של השבת והשמיטה?
- מה הייתם רוצים לקחת לעצמכם לשבתות ולשנת השמיטה הקרבה?
הרב קוק טוען שהפסקת העשייה אם בשבת ואם בשנת שמיטה היא הזדמנות ללימוד, בחינה עצמית ולאומית בהתנהלות החברתית אשר תוביל לצמיחה והתפתחות. הפסקת ההתנהלות השגרתית מציעה לנו לבחון את ההתנהלות שלנו בשגרה ולנסות לתקן את מה שדרוש תיקון. שנת השמיטה הקרובה מאפשרת לנו לבחון את היחסים שלנו למשאבי הטבע, ולתהות האם אנו נמצאים בצריכת יתר? האם אנחנו עושים הכל על מנת לשמור על איזון?