רב קורא כאן לאדם ''מבעה'' כלומר ''מתפלל'', זוהי הגדרה ההולמת את האדם, שמכל היצורים הוא היחיד שעומד לפני הקב''ה ומדבר אליו בלשון נוכח (ברוך ''אתה'' וכו') הגר''ח מבריסק (חידשי הגר''ח הלכות תפילה) מיסד שבתפילה יש שתי כוונות, הכוונה של פירוש המילות, והכוונה של ''מעשה'' התפילה עצמה שהיא לעמוד לפני הבורא ולדבר עמו.
ומהות זו הרי היא גם גדלות עצומה, שיכול לשאת ולתת עם קונו.
*****
והנה האמרה של רב ''מבעה זה אדם'' זה על אחד מארבע אבות נזיקין שמובאים במשנה! כלומר האדם בטבעו הוא מזיק, מועד לעולם, אפי' ישן כמבואר בסוגיה שם.
והנה אין כוונת המשנה שארבעה אלו עלולים במקרה להזיק, כי זה נכון לכל דבר בעולם, אלא שזהוא גדרם ומהותם שהם מזיקים, ''והצד השווה בהם שדרכם להזיק ושמירתם עליך''.
האדם שהוא בר דעת עלול להזיק יותר מכל בעל חי אחר, ו''שמירתו עליו'' מוטל עליו לשמור על עצמו שלא יזיק, וכיון שהוא מאבות נזיקין זה מעלה גדולה לאדם כשנשמר לא להזיק, עד כדי חסידות כמו שמובא בגמ'
אמר רב יהודה האי מאן דבעי למהוי חסידא לקיים מילי דנזיקין.
עצם זה שחז''ל העמידו את האדם בין אבות נזיקין, זה רמז למעלת האדם וכאילו אומרים לנו: ראו בריאה נוראה זו, שהוא אב בנזיקין מצד אחד, ועומד לפני בוראו מאידך, וגם לצד השני, שהוא עומד לפני ה' ובכל זאת ''מזיק'', רממות נוראה מצד אחד, ושפלות איומה מאידך!
''אדם'' - המתפלל-המזיק.
*****
אָמַר רַבִּי יוֹחָנָן אָדָ''ם - אֵ'פֶר דָּ'ם מָ'רָה
אדם - למה נקרא שמו אדם שהוא אפר דם מרה. כלומר כולו הבל לכך אל יתגאה מרה היא ליחלוחית מרה היוצאה מן המרירה שבכבד ומתגברת באדם הכל לפי החדשים ושינוי העתים ולפי המאכל שאוכל ועל ידיה באין חליים ונגעים ומכאובות יש שקורין בדברי הרופאים מרירה שחורה ויש שקורין מרירה אדומה:
לכאו' קשה האם האדם הוא ''רק אפר דם מרה''? הרי הוא צלם אלוקים, ובספרים מבואר שעיקר האדם הוא הרוח, ובאמת אם יהיה אדם שיזהה את עצמו אם גופו, נעמיד אותו על טעותו ונאמר לו שזהו ''בשר האדם'' לא האדם בעצמו.
אך אדם המכיר את מעלותיו ואת רוממותו דווקא הוא יזהה עצמו אם גופו לאמר שהוא ''אפר דם מרה'' כדי שלא יתגאה וכלשון רש''י הנ''ל ''לכך אל יתגאה'' וכמו שאמר אדם הראשון
וְאַתָּה מַה שְּׁמֶךָ, אָמַר לוֹ אֲנִי נָאֶה לְהִקָּרֵא אָדָם שֶׁנִּבְרֵאתִי מִן הָאֲדָמָה.
(4) ... Said R’ Acha: In the hour that the Holy One came to create the human, He ruled [together] with the ministering angels. He said to them: “Let us make a human [in our image]”. They said to him: This one, what good is he? He said: His wisdom is greater than yours. He (God) brought before them beast and animal and bird. He said to them:
עוד אנו לומדים מדברי רש''י שמצבו של האדם תלוי בחדשי השנה, ועונות השנה, והמאכלים שאוכל, ואינו יציב כלל.
*****
אנו רואים כאן שאדם במהותו כולל שתי הפכים שלמות ורוממות, ומאידך שפלות, ויש לברר כאן האם נגזר אל האדם להמתח בין שתי קצוות אלו כל חייו? האם יש דרך לאחד את שתי הקצוות האלו?
ת"ר (ויקרא ה, ד') ''אדם'' בשבועה פרט לאנוס וכו', אמר מר האדם בשבועה פרט לאנוס היכי דמי כדרב כהנא ורב אסי כי הוו קיימי מקמי דרב מר אמר שבועתא דהכי אמר רב ומר אמר שבועתא דהכי אמר רב כי אתו לקמיה דרב אמר כחד מינייהו אמר ליה אידך ואנא בשיקרא אישתבעי אמר ליה ליבך אנסך
האדם בשבועה - שיהא ''אדם'' בשעת שבועה שיהא לבו עליו:
מי הוא ''אדם'' בשעת שבועה? אדם שלבו עליו ואין ליבו אנסו, אדם שדעתו מיושרת אם המציאות, (זוהי ''דעת'' של ''אדם'' שיודע את המציאות כמו שהיא במציאות) אך אדם שדעתו לא מיושרת אם המציאות אנו ''אדם'' באותו שעה.
כזה אדם שמכיר את כל כחתיו, ומעלותיו נהירים לו, וגם חסרונותיו ואי יציבותו ברורים לו בשקיפות מלאה, הוא יכול לאחד את כל כחותיו ע''י דעת ברורה והוא נקרא ''אדם''.
*****
אָמַר רַבִּי אֶלְעָזָר כׇּל אָדָם שֶׁאֵין לוֹ אִשָּׁה אֵינוֹ אָדָם שֶׁנֶּאֱמַר זָכָר וּנְקֵבָה בְּרָאָם וַיִּקְרָא אֶת שְׁמָם אָדָם
יש כאן עוד הגדרה לאדם, שאדם בלי אשה אינו אדם, ודווקה איש ואישה ביחד זהו אדם, ''ויקרא שמם אדם'' בלשון יחיד ששניהם ביחד נקראים אדם.
השלמת האשה לאיש אינה השלמה מבחוץ אלא ''ממנו'' ממש האדם נברא כיחידה של משפיע ומקבל הוא אינו יצור החי לעצמו וכל עוד הוא חי לעצמו לא הושלמה צורתו, (לעומק הענין עיין רוח חיים לר' חיים מואלוז'ין שלהי פ''ּד דאבות)
*****
וְאָמַר רַבִּי אֶלְעָזָר כׇּל אָדָם שֶׁאֵין לוֹ קַרְקַע אֵינוֹ אָדָם שֶׁנֶּאֱמַר הַשָּׁמַיִם שָׁמַיִם לַה׳ וְהָאָרֶץ נָתַן לִבְנֵי אָדָם
אמרה זו הובאה במקביל לאמרה ''כל אדם שאין לו אישה אינו אדם'' כלומר שגם הקרקע (מקומו של האדם) הוא חלק ממהות האדם וכל אדם שאין לו קרקע חסר לו בשלמות של צורת אדם.
(הרב וולבה בספרו מספר, שר' ירוחם רבו היה מזהיר אותם תמיד לא ''לטפס לשמים'' כי לפעמים אדם מתמלא התלהבות לעבודת ה', עד שהוא שוכח את סובביו ומחויבותיו, ולכן צריך להשאר ב''קרקע'', ולעבוד את ה' באופן מחושב שכל ההשקעה תהיה ביעילות הטכנית של מה שהוא עושה (מה שזה לא יהיה) ולא ''לטפס לשמים'' אכן אדם שאין לו קרקע אינו אדם).
*****
לסיכום כל מה שהובא במאמר זה, יש להתבונן בשורש מלת אדם.
(נ) ויקרא את שמם אדם (בראשית ה, ב), זהו פירוש על תולדות אדם, וסופו אם דבוק הוא למעלה ומתדמה לו ית' לילך בדרכיו נקרא שמו בעצם אדם מלשון (ישעיה יד, יד) אדמה לעליון, ועל כסא דמות אדם (יחזקאל א, כז). ואם הוא מפריד את עצמו מהדביקות, אז נקרא אדם על שם האדמה אשר לוקח ממנה ועפר הוא ולעפר ישוב. אמנם שם אדם המורה על אדמה לעליון זהו עיקר התכלית, כי הרע לא נברא רק בעבור הטוב כדפירשתי, על כן שם אדם בעצם, וכו'.
עיקר שם ''אדם'' זה מלשון אדמה לעליון שהולך בדרכי הבורא.
על החיוב למידות טובות נאמרו הרבה תאוריות ובכולם יש קצת אמת אך הם אינם מספיקים.
אפיקור היווני סבר, שתכלית העולם הוא הנאה, ואם לאנשים יהיו מידות רעות זה יפריע להנאה מושלמת מהעולם, ואל כן מחוייבים בני האדם במידות טובות, אך אין זה מספיק כי אם התכלית היא ליהנות לפעמים כדי ליהנות צריך מידות רעות (לא כולם יהנו מזה, אבל מי שישתמש במידות הרעות יהנה).
סוקרטס סבר שמה שמחייב אותו להיות טוב זה כח תהומי שמניע אותו לעשות טוב (מצפון), וגם זה לא מספיק, כמו ששאל הכוזרי אם יש מלחמה, והמצפון של החיילים משני הצדדים אומר להם להרוג את חיילי האויב, איזה מצפון צודק?
ואפ' מה שאמר שלמה המלך
(ד) כִּי לֹא תָבֹא חָכְמָה בְּלֵב רָע. וְלֹא תָנוּחַ בְּנֶפֶשׁ הַחֹטֵאת:
שאין חכמה בלי מידות טובות, זה לא סיבה מספיקה כי אולי אין חיוב להיות חכם?
התורה מצווה אותנו ''ללכת בדרכיו'' מצווה זו כוללת כל מדה טובה שכלולה בחסד, שאדם מטבעו מסוגל לחסד.
חֶסֶד אוֹמֵר יִבָּרֵא, שֶׁהוּא גּוֹמֵל חֲסָדִים. וֶאֱמֶת אוֹמֵר אַל יִבָּרֵא, שֶׁכֻּלּוֹ שְׁקָרִים.
אמת לא נכללת במצוות ה''הליכה בדרכיו'' כי האדם לא מסוגל לאמת אבסולוטית כמו הקב''ה מטבעו.
(ו) ובפרק קמא דסוטה (י"ד ע"א) אמר רב אחא מאי דכתיב אחרי ה' אלקיכם תלכו וכי אפשר לאדם להלוך אחר השכינה והלא כבר נא' כי ה' אלקיך אש אכלה הוא אל קנא אלא הלוך אחר מדותיו מה הוא מלביש ערומים דכתיב ויעש ה' וגו' כתנות עור וילבישם אף אתה הלבש ערומים הקב"ה מבקר חולים כדכתיב וירא אליו ה' אף אתה בקר חולים הקב"ה קובר מתים דכתיב ויקבור אותו בגיא אף אתה כך הקב"ה מנחם אבלים דכתיב ויהי אחרי מות אברהם ויברך אלקים את יצחק אף אתה כך ע"כ. ומה שעל ידי המדה הזאת בפרט אפשר להתדמות לבוראו, מפני שזאת המדה היא מה שעושה האדם בעצמו. כי המשפט לא שייך לומר שהוא הולך בדרכי השם יתברך, כי ההולך הוא הולך מצד עצמו ועושה מעצמו מרצונו ומדעתו וזה נקרא שהוא הולך בדרכי השם יתב' כאשר עושה דבר מדעתו, ואילו המשפט הוא מחויב לעשות משפט ולא נקרא זה שהולך בדרכי הקב"ה, רק כאשר הוא עושה חסד לפנים משורת הדין והוא עושה מדעתו ומרצונו בזה שייך שהולך בדרכי השם יתברך. וכו'
(ז) ועוד יש לך לדעת, אף על פי שהאדם עושה משפט אמת וישר אין המשפט הוא מדת האדם, כי אי אפשר שלא יהיה האדם משקר במשפט בשגגה, ולפיכך אין מדת המשפט מדת האדם, ולכך אין לומר במדת המשפט שהאדם הולך אחר הקב"ה, רק כאשר הוא בעל חסד ועושה חסד שלא במשפט, והאדם מדה זאת אפשר לו לעשות והיא שייכת לו, ודבר זה יתבאר לקמן אצל חסד ואמת נפגשו, כי גמילות חסד בפרט הוא מדת האדם והוא שייך לאדם לא מדת המשפט ולא שאר המדות רק מדה זאת, ולפיכך במדה זאת שהיא מיוחדת לאדם יאמר בזה שהולך אחר הקב"ה והמדה הזאת מתייחס אל השם יתב' עצמו גם כן.
ועיין בנתיבות אור בספר אור ישראל, הנהגות שלמד מדרכי ה'
ביחד עם ההכרה של הקב''ה מוכרח לבוא דבקות בדרכיו.
עם ישראל היו במצב של ''אני והוא'' ומיד ''אעשה אף אני כמותו'', כיון שהיו במצב של הכרה ברורה בקב''ה בלי שום מפרידים ''אני והוא''.
מה שאין כן הרשעים, שמעשיהם מפרידים אותם מהקב''ה.
(יח) ודע כי נפש הרשע אשר כל תאותה לחפצי הגוף בחייו. ונפרדת תאותה מעבודת הבורא ונבדלת משרשיה. תרד במותו למטה לארץ אל מקום תאותה.
(18) And know that the soul of the evildoer whose entire desire while alive is for the things of the body - the desire of which is separated from service to the Creator and is removed from its roots - will in his death descend to the ground, to the place of its desire. And its destiny will be - like the nature of the ground - to descend and not to arise. However it will be brought up for justice and for trial and to see how it exchanged the above for the pit - like they bring up a stone to the hollow of a slingshot. But after they raise [the stone] up - by its nature - it comes down to the ground, when the stone comes back and falls down to the ground after [its] projection, as it is stated (I Samuel 25:29), "the life of my lord will be bound up in the bundle of life in the care of the Lord, your God; but He will fling away the lives of your enemies as from the hollow of a sling." And our Rabbis, may their memory be blessed, said in Midrash Mishlei (Kohelet Rabbah 3:27), "Both the souls of the righteous and the souls of the evildoers [rise above and are judged there: The souls of the righteous are triumphant in their trial and hidden under the Throne of Glory, but the souls of evildoers] are eaten away to the ground, as it is stated, 'but He will fling away the lives of your enemies, etc.'" And it is stated (Proverbs 11:7), "At death the hopes of a wicked man are lost." For there is no hope for the soul of an evildoer to leave from the darkness to the light, as it is stated (Psalms 49:20), "yet he must join the company of his ancestors, who will never see daylight again."
דבר זה בידנו ובבחירתנו, האם להכיר את הקב''ה ולהדבק בו ובדרכיו, או ח''ו להפריד את עצמנו משורשנו ע''י מעשים רעים.