נספח זה מבוסס על כתבה שפורסמה במקור ראשון במשותף על ידי ועל ידי נתנאל אלינסון ב-2.12.2019 https://www.makorrishon.co.il/judaism/186555/
והדברים נכתבו גם בספרו של אלינסון "קיצור תולדות הישראליות"
בן גוריון אמר פעם ש"מדינת ישראל תיבחן בשנת השבעים להקמתה. מה ראה בן גוריון בעיני רוחו? האם דווקא היום כשהמדינה מבוססת ויציבה מגיע האתגר הגדול? בן גוריון לא היה נביא, אבל היסטוריה הוא ידע היטב. הוא הכיר ללא ספק את הנתון המצמרר הבא: לאורך כל הפעמים בהיסטוריה בהן הוקמה מדינה ישראלית בארץ ישראל, היא תמיד התפרקה בשנות השבעים להקמתה. מן הסתם הוא הכיר גם נתון נוסף, עצוב עוד יותר: מה שפורר את המדינה בשתי פעמים הקודמות,הייתה מלחמות אחים.
הממלכה המאוחדת של דוד ושלמה התפרקה לאחר 70 וקצת שנים וזאת בעקבות מלחמת האחים של ירבעם ורחבעם. קריאתו של ירבעם בן נבט "מה-לָּנוּ חֵלֶק בְּדָוִד וְלֹא-נַחֲלָה בְּבֶן-יִשַׁי, לְאֹהָלֶיךָ יִשְׂרָאֵל (מלכים א י"ב ט"ו) מהדהדת עד היום , הן בחציה הראשון שמכריז "שאין לנו חלק במדינה" והן בחציה השני שמכריז "שכל אחד ילך לאוהלו" ללא אחדות משותפת
ידוע מאוד מדרש האגדה שמופיע בגמרא במסכת סנהדרין בפרק "חלק":
אחר הדבר הזה לא שב ירבעם מדרכו הרעה
מאי אחר? אמר ר' אבא אחר שתפשו הקב"ה לירבעם בבגדו ואמר לו חזור בך ואני ואתה ובן ישי נטייל בגן עדן.
אמר לו (ירבעם לקבה"ה): מי בראש?
(ענה הקב"ה לירבעם) בן ישי בראש
(אמר ירבעם לקב"ה) אי הכי לא בעינא (= אם כך, אין אני רוצה)
פשט: הסברו את הגמרא במילים שלכם
דרש: לפי הגמרא מה הייתה הסיבה לפיצול הממלכה?
רמז: מה דעתכם על הטענה הבאה "ההפך הגמור מהשאלה 'מי בראש' היא קריאתו של אברהם אבינו שאמר 'הנני'"
סוד: לעומת מדרש זה, בספר "המרד" בפרק "מלחמת אחים-לעולם לא" כותב מנחם בגין כך: "רצינו לומר לבן גוריון... כי לא חשוב בעיננו "מי יהיה הראש" העיקר היא המטרה והמלחמה למענה, אדרבה: יוביל אותנו בן גוריון למלחמה נגד השלטון הבריטי ולמען שלטון עברי ונלך אחריו בשמחה ובהתלהבות" (בגין, המרד, עמ' 193)
מה דעתכם על היחס בין הטקסט של בגין לבין הגמרא?
ז'אן אונורה פרגונאר. ירבעם בן נבט
הצעתו של הקב"ה ליצור אחדות בין שני המנהיגים נופלת בסופו של דבר על שאלת "מי בראש" (וזאת למרות שעל פי המסורת בגן עדן יושבים במעגל ללא ראש , "עתיד הקב"ה לעשות מחול לצדיקים"...) או בשפה פוליטית-מודרנית "מי יהיה ראשון ברוטציה" וכתוצאה מויכוח זה הממלכה מתפלגת. . פיצול הממלכה לאחר 73 שנים בלבד היה סוג של "רמז אפי מקדים" לחורבן ישראל ויהודה שיגיע כמה מאות שנים לאחר מכן. וכמו בבית ראשון, כך גם בבית השני. . הממלכה החשמונאית התפרקה גם היא לאחר קצת יותר מ-70 שנה (!) וזאת בעקבות במלחמת האחים של הורקנוס ואריסטובולוס. לאחר מות שלומציון המלכה רבו שני בניה על המלוכה ובעוד הבנים צרים זה על זה, הגיע פומפיוס הנציב הרומי וכבש את יהודה. מה שהוביל לאחר כמאה שנה לחורבן המקדש בירושלים. מעניין בהקשר זה להביא סיפור קטן, סוג של מדרש, שמופיע בכתבי יוסף בן מתיתיהו על סופו של חוני המעגל. בעוד שבתלמוד ובמדרשים אנחנו שומעים על מותו של חוני לאחר הירדמות של פלאית של 70 שנה ואמירתו "או חברותא או מיתותא" הרי שיוסף בן מתיתיהו מציג לנו מסורת אחרת:
וצדיק אחד, חביב האלוהים, חוניו שמו - שהתפלל פעם לאלוהים בשעת עצירת הגשמים שיסיר את הבצורת, ואלוהים שמע לקולו והמטיר – התחבא בראותו שהמהומה עומדת בתוקפה. והוא הובא למחנה היהודים, והם דרשו ממנו, שכשם שהתפלל והפסיק את הבצורת – כך יערוך תפילות נגד אריסטובולוס ובני סיעתו המורדים. וכשהתנגד וסירב - הכריחוֹ ההמון לכך. אז עמד בתוכם ואמר (חוני התפלל) : "אלוהינו מלך העולם, מאחר שאלה העומדים אתי הם עמך, והנצורים – כוהניך, בבקשה ממך, שלא תשמע את אלו נגד אלו, ולא תקיים מה שמבקשים אלו נגד אלו". וכשעמד והתפלל תפילה זו, תקפו אותו הרשעים שביהודים והרגוהו בסקילה. (יוסף בן מתיתיהו ,קדמוניות היהודים, ספר י"ד, סעיף 22)
שאלות לדיון:
פשט: ספר את הטקסט של יוספוס במילים שלך
דרש: מהו המסר הסמוי בתפילתו של חוני?
רמז: בעת מאבק פנימי מה עדיף לדעתכם: אי-הכרעה מתמשכת או ניצחון של אחד הצדדים?
סוד: מה לדעתכם המסר של הטקסט לימנו אנו?
חוני המעגל: מדליית זהב.
מעצב: אהרון שבו. מתוך אתר ספאר האגדה (סנונית ובית אביחי)
על פי יוספוס , התפלל חוני על אחדות בין שני הפלגים שהרי אלו ואלו הם בניך, אבל ההמון הרגו. חוני שהיה "מעגל" ניסה להקהות את הכידונים המשוננים ולהכניס את כולם לתוך אותו המעגל, אבל ההמון העדיף שלא להקשיב לצדיק, וסקל אותו באבנים. גם הממלכה המאוחדת וגם ממלכת החשמונאים לא הצליחו להגיע לשנות ה-80. תפקדינו לדאוג שלא יקרה כך בשלישית!
סוד השבעים- היצליח דורינו בזאת?
מדוע לאורך ההיסטוריה המדינה תמיד קרסה בשנות השבעים להקמתה?
שנת השבעים היא השנה בה הדור השלישי להקמה תופס את הפיקוד וישנה תופעה שמתרחשת בחברות אנושיות רבות: "משבר הדור השלישי". לדור הראשון יש ייעוד ברור- לייסד את המדינה, זהו "הדור המייסד" עמו נמנו לאורך ההיסטוריה הישראלית דוד המלך, שמעון החשמונאי ודור תש"ח. המשימה הייתה אמנם קשה- אבל מאוד ברורה. הדור השני מקבל מדינה מן המוכן אך עדיין יש לו אתגרים ברורים: לבנות ולייצב את המדינה הצעירה. זהו "הדור הבונה" עמו נמנו לאורך ההיסטוריה הישראלית שלמה המלך, אלכסנדר ינאי והדור השני למדינת ישראל. הדור השלישי, שהכל בא לו מן המוכן ונדמה כי נגמרו לו האתגרים, היה עד היום בהיסטוריה הישראלית- "הדור המקלקל" ועמו נמנים ירבעם בן נבט ורחבעם שפוררו את הממלכה המאוחדת והורקנוס ואריסטובולוס שפוררו את מדינת החשמונאים.
הדור שלנו, הדור השלישי להקמת המדינה, הוא גם השלישי בהיסטוריה היהודית שמקבל לידיו את האתגר של חציית שנות השבעים של המדינה. יש לנו את המבחן הגדול ביותר בהיסטוריה היהודית. האם נצליח, לראשונה, לצלוח את מה שאף דור בפעמים הקודמות של המדינה העצמאית לא הצליח לעשות? זה מבחן קשה יותר ממלחמת השחרור.
והדרך להצלחה עוברת סביב יצירת ייעוד משותף.
אז מה הייעוד החדש? התשובה כמובן לא פשוטה בכלל כי אחרת כבר היו מגלים אותה בפעמים הקודמות שהייתה פה מדינה. ניתן רק להגיד שמי שטוען שיש לו את התשובה האחת שאין בלתה- טועה. הוא טועה כי הרמז לתשובה נמצא בתוך המספר שתמיד סימל את הכישלון של המדינות הקודמות: 70. הסיפור העולמי בבראשית מתחיל בתיאור התפרדות האנושות ל 70 אומות, ממשיך בתיאור ההתפרדות של בית יעקב ל 70 זרמים, ממשיך ביכולתו של יוסף לדבר ב 70 שפות ומגיע לשיא בקבלת התורה שלה יש 70 פנים. ובשנות ה70, דווקא מתוך השקט היחסי, מתחילים להתגלות המון כוחות שגנוזים בעם הכי צבעוני בעולם (אנחנו). אנחנו עם שנדרש לדעת לדבר בשבעים שפות שונות, כי הבשורה שלו גם מדברת וגם ניזונה מכל שבעים הגוונים של האנושות. והכוחות האלה רוב הזמן נראים כסותרים אחד את השני ולכן יש תמיד שבר גדול בשנים האלה. והמילה המעט שחוקה "אחדות" לא תספיק כאן. הו לא. אנחנו צריכים הרבה יותר מחיבוק מחיוך שמנסה לטייח את ההבדלים (אם כי אנחנו כמובן גם בעד החיבוקים המחויכים). צריכים עבודת עומק שתגלה את הבשורה שיש בכל אחד מהצבעים האלה ואת נקודת האמת שלו.והדור הזה,, כך אנו מקווים, יכול להצליח היכן שכשלנו בפעמים הקודמות ולהרכיב מכל הצבעים האלה את הפסיפס הכי יפה בעולם.
ביום יסוד קבוץ נתיב הל"ה בעמק האלה, לקראת האזכרה השלישית לנפילת שיירת הל"ה , שלח ראש הממשלה דוד בן גוריוון אגרת להורי הל"ה, וכך הוא כתב:
להורי הל"ה! ..... איני יודע אם הייתה בצבא הגנה לישראל או באיזה צבא שהוא בעולם מחלקה שרִיכזה בתוכה יותר תִפארת-אדם וגבורת תום ועושר נפשי ממחלקה זו, שתעמוד לעד בתולדות עמנו בשם ל"ה. הכרתי את מפקד המחלקה וכמה מחבריה, כפירי ישראל אלה מִיזגו בתוכם משובת נעורים, הוד עלומים, חכמה עליונה, ערגון עקידה וגבורה עזה ממוות. "למוּת - אין דבר, אם אך יודעים בשביל מה ומדוע" - רשם אחד מהם ביומנו זמן קצר לפני נפלו. ...במה נוקיר זכרם המבורך? לא במצבות אבן וגם לא בספרי זיכרונות, אלא ברצון נאמן ומתמיד להידמות אליהם ככל האפשר. היצליח דורנו בזאת?
לאחר שכבר פעמיים בשנת ה-73 התפלגה הממלכה, אנחנו רוצים להאמין שהדור שלנו יצליח לעמוד במבחן. הפעם- "לא נתפלג בשלישית" ולדוד בן גוריון נענה "היצליח דורינו בזו"- אכן נצליח, עלה נעלה, וביחד (ורק ביחד) ננצח!