בפרקים אלו ממשיך יהושע לקדם את ירושת הארץ הנשארת: הוא עומד מול טענותיהם של בני יוסף, גוער בשבטים המתרפים מלרשת את הארץ ומשלים את חלוקת הנחלות.
וַֽיִּקְרְא֥וּ בַסֵּ֛פֶר בְּתוֹרַ֥ת הָאֱלֹהִ֖ים - בקיאות
(12) The Manassites could not dispossess [the inhabitants of] these towns, and the Canaanites stubbornly remained in this region. (13) When the Israelites became stronger, they imposed tribute on the Canaanites; but they did not dispossess them. (14) The Josephites complained to Joshua, saying, “Why have you assigned as our portion a single allotment and a single district, seeing that we are a numerous people whom the LORD has blessed so greatly?” (15) “If you are a numerous people,” Joshua answered them, “go up to the forest country and clear an area for yourselves there, in the territory of the Perizzites and the Rephaim, seeing that you are cramped in the hill country of Ephraim.” (16) “The hill country is not enough for us,” the Josephites replied, “and all the Canaanites who live in the valley area have iron chariots, both those in Beth-shean and its dependencies and those in the Valley of Jezreel.” (17) But Joshua declared to the House of Joseph, to Ephraim and Manasseh, “You are indeed a numerous people, possessed of great strength; you shall not have one allotment only. (18) The hill country shall be yours as well; true, it is forest land, but you will clear it and possess it to its farthest limits. And you shall also dispossess the Canaanites, even though they have iron chariots and even though they are strong.”
1.
בפרקים ט"ז י"ז מתוארות נחלות בני יוסף: אפרים (ט"ז, ה׳-י׳) ומנשה (י"ז, א׳-י"ג). עקבו אחר גבולות נחלת שבטי יוסף, וסמנו את גבולות הגזרה של הנחלה. כיצד מבטא סדר הרשימות את התגשמות ברכת יעקב לבני יוסף (בראשית מ"ח, ח׳-כ׳).
2.
בני יוסף מתלוננים על מצוקת מקום למרות השטח הרחב שהוקצה להם. בדקו בפרק מהן הבעיות השונות בהן נתקלו בני יוסף כאשר ניסו לכבוש את נחלתם.
3.
מעשה בנות צלפחד מפורט בפסוקים ג׳-ו׳, וחוזר על הסיפור הידוע לנו (במדבר כ"ז א׳- י"א; ל"ו א׳-י"ג) השוו את הסיפורים ובדקו במה תורמת החזרה להבנת מעשה בנות צלפחד?
4.
בפרק י"ג ז׳-ח׳ מחלק יהושע את הארץ לתשעה וחצי שבטים. בפרקנו מסופר על חלוקה נוספת של הארץ, לשבעה שבטים. עיינו ביהושע י"ד ו׳-י"ד; י"ז י"ד-י"ח; י"ח, ג׳-ד׳; מה פשר הכפילות? מה מאפיין את השבטים שהצליחו לרשת את הארץ ומה עיכב את השבטים האחרים?
עינו גם בפירוש האברבנאל לפסוק ג׳ המצוטט להלן, מהי המציאות המתוארת בפרק לפי דעתו?
"ולפי שנשארו שבעה שבטים שלא חלקו נחלתם, אמר אליהם יהושע: "עד אנה אתם מתרפים לבא לרשת את הארץ" וגו׳. והיה ראוי שיאמר לבוא לחלק את הארץ, אבל הייתה כוונתו שישראל היו דוחים חילוק הארץ ובלתי חפצים בחלוקה, כדי שלא תישאר חובה על כל שבט ושבט ללחום עם האויבים אשר בתוך גבולו. וכדי שיעזרו אלו לאלו, וכדי שלא יקח כל אחד אותו העמל על עצמו, היו דוחים עניין החלוקה. ומפני זה התרעם יהושע נגדם, וביאר הסיבה למה היו עושים כן והוא אמרו: "עד אנה אתם מתרפים לבוא לרשת את הארץ", כי לבעבור שלא ילחמו לא היו מחלקים את הארץ." (אברבנאל יהושע י"ח)
5.
עקבו אחר גבולות נחלת שבט בנימין. שימו לב לערים בגבול הדרומי של הנחלה, באיזו רשימה נוספת מופיעות ערים אלו?
מְפֹרָ֑שׁ וְשׂ֣וֹם שֶׂ֔כֶל - עיון
6.
עיינו בפרק י"ח, כ"ח ובפרק ט"ו, ס"ג ובבריתא המצוטטת להלן. מהו הערך העולה מן הכתובים?
מסכתות קטנות מסכת אבות דרבי נתן נוסחא א׳ פרק ל"ה:
כתוב אחד אומר "כִּי אִם בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר ה׳ בְּאַחַד שְׁבָטֶיךָ שָׁם תַּעֲלֶה עֹלֹתֶיךָ וְשָׁם תַּעֲשֶׂה כֹּל אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּךָּ" (דברים י"ב, י"ד). וכתוב אחד אומר "כִּי אִם אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר ה׳ אֱלֹהֵיכֶם מִכָּל שִׁבְטֵיכֶם לָשׂוּם אֶת שְׁמוֹ שָׁם לְשִׁכְנוֹ תִדְרְשׁוּ וּבָאתָ שָׁמָּה" (שם שם ה׳). "באחד שבטיך" זו שבט יהודה ובנימין. "מכל שבטיכם" זו ירושלים שכל ישראל שותפין בה. מה היה בחלקו של יהודה? הר הבית והלשכות והעזרות. ומה היה בחלקו של בנימין? ההיכל והאולם ובית קדשי הקדשים וכראש תור היה יוצא ונכנס והיה חוזר לאחוריו ועליו מזבח בנוי זכה בנימין ונעשה אושפזיכנא לגבורה שנאמר "ובין כתפיו שכן" (שם ל"ג, י"ב).
וַיָּבִ֖ינוּ בַּמִּקְרָֽא - הרחבה
"וַתִּקְרַ֡בְנָה לִפְנֵי֩ אֶלְעָזָ֨ר הַכֹּהֵ֜ן וְלִפְנֵ֣י ׀ יְהוֹשֻׁ֣עַ בִּן־נ֗וּן וְלִפְנֵ֤י הַנְּשִׂיאִים֙ לֵאמֹ֔ר יְהֹוָה֙ צִוָּ֣ה אֶת־מֹשֶׁ֔ה לָתֶת־לָ֥נוּ נַחֲלָ֖ה בְּת֣וֹךְ אַחֵ֑ינוּ וַיִּתֵּ֨ן לָהֶ֜ם אֶל־פִּ֤י יְהֹוָה֙ נַחֲלָ֔ה בְּת֖וֹךְ אֲחֵ֥י אֲבִיהֶֽן" (יהושע י"ז, ד׳)
"שלח לך אנשים" ... לכך פרט אנשים לפי שאמרו ז"ל האנשים היו שונאים את הארץ ואמרו "נתנה ראש ונשובה מצרימה" והנשים היו המחבבות את הארץ כי לא יספרו בגנותה. אבל "לך", לדעתך, שאתה סבור שכשרים המה ואתה סבור שהארץ חביבה עליהם תשלח אנשים וזהו "שלך לך", לדעתך, אנשים, אבל לדעתי היה יותר טוב לשלוח נשים כאמור" (כלי יקר, במדבר י"ג, א׳)